Unul dintre efectele cofeinei este scăderea materiei cenușii în creier (studiu)

Cum ai descrie dimineața perfectă? Într-o dimineață cu o ceașcă de cafea? Peste 1.600 de milioane de cești de cafea sunt consumate în fiecare zi în întreaga lume. Cel puțin 65% dintre ei sunt luați dimineața, ceea ce indică faptul că nu mulți concep să-și înceapă rutina fără acest elixir al naturii și fără cofeina râvnită, care are efecte puternice asupra creierului.

De fapt, efectele cofeinei sunt diverse și diverse. Acestea variază de la creșterea performanței mentale la blocarea adenozinei, substanța care te face să te simți obosit. Singurul lucru care nu a fost cunoscut până acum este că cofeina provoacă, de asemenea, un impact asupra materiei cenușii a creierului.Cum afectează cofeina creierul?
Dincolo de simpla blocare a oboselii, cofeina poate declanșa alte efecte asupra organismului. Conform cercetărilor dezvoltate de Universitatea din Basel, Elveția, cofeina ar putea afecta materia cenușie a creierului.

Studiul a evaluat 20 de adulți tineri sănătoși care consumă în mod regulat cafea. Fiecare a fost rugat să ia o pastilă pentru două perioade de 10 zile. Diferența este că unii au avut o pastilă de cofeină, iar alții au avut un placebo.În această perioadă, niciunul dintre participanți nu a consumat cofeină suplimentară. Odată ce perioada de încercare sa încheiat, cercetătorii au examinat volumul de materie cenușie al fiecărui participant.

Rezultatele au dat un semnal concludent; cei care au luat placebo au avut un volum mai mare de materie cenușie decât participanții care au consumat cofeină. În niciunul dintre grupuri nu a fost modificat ciclul somnului, dacă impactul asupra nivelului materiei cenușii a fost confirmat.

Cofeina nu provoacă daune permanente
Deși rezultatele indică o scădere a materiei cenușii, aceasta nu înseamnă că cofeina are un impact negativ asupra structurii creierului. Sa constatat doar o scădere a prezenței substanței care ajută la prelucrarea informațiilor.

Din fericire, studiul a stabilit, de asemenea, că scăderea materiei cenușii poate fi recuperată cu o pauză în consumul de cofeină. Efectul analizat nu este considerat permanent, ceea ce este foarte bun.

Cu toate acestea, cercetătorii deschid ușa unor noi analize privind efectul cofeinei asupra organismului. Consumul său ridicat în lume ne determină să cunoaștem mai bine implicațiile sale și chiar să identificăm cel mai bun mod de a ne bucura de ea.

Lasă un răspuns