Adânc în jos: de ce și de ce transpirăm?

Adânc în istoria corpului uman descoperim că transpirația este o parte esențială a echilibrului interior. Angrenajele întregului organism funcționează perfect pentru a crea tot ceea ce avem nevoie, sau altfel, aruncați ceea ce nu avem nevoie. Printre toate aceste mecanisme este transpirația, dar știi de ce transpirăm?

Cu mult înainte de a ști de ce, trebuie să definiți ce este transpirația. În corpul uman există diferite tipuri de glande, cele care creează transpirație sunt împărțite în ecrine și apocrine. Ca atare, compoziția transpirației va depinde de tipul de glandă care expulzează it.In cazul transpirației ecrine, transpirația este apoasă, dar nu este compusă din apă. Proteinele, sarea, amoniacul și ureea sunt amestecate în aceste glande. Deși acoperă întregul corp, în principal, acest tip de transpirație este localizat în picioare, axile, frunte și mâini.

Pe de altă parte, există transpirație apocrină. Aceste glande sunt mai mari și produc secreții mai concentrate, cu miros mai puternic, deoarece sunt aproape de foliculii de păr. Zonele în care acest tip de transpirație este concentrat sunt în axile, sânii și inghinala. În general, transpirația este tot ceea ce organismul este dispus să elibereze pentru a îndeplini o sarcină mai importantă. Aici vine motivul transpirației…

De ce oamenii transpira
Într-un fel, mecanismul de transpirație răspunde la un semnal de bază din corp: Temperatura. Când corpul începe să se simtă supraîncălzit, glandele activează procesul de transpirație. Corpul începe să genereze o pierdere de căldură prin evaporare, astfel încât transpirația devine un instrument pentru reglarea temperaturii corpului. Cu toate acestea, răceala nu este singurul motiv pentru care oamenii transpiră.

Cu siguranță ați experimentat transpirația emoțională, care provine din glandele apocrine și este activată fără niciun exercițiu. Acest tip de transpirație este activat ca răspuns la stres sau nervozitate și poate apărea chiar și atunci când mănânci alimente picante sau fierbinți.Dar aceste cauze nu sunt singurele, există și o variantă a acestui mecanism cunoscut sub numele de hiperhidroză. Acest termen se referă la transpirația excesivă pe care unii oameni o pot experimenta și pot apărea atât în axile, palmele, cât și în picioare.

La sfârșitul zilei, chiar dacă transpirația este percepută ca fiind incomodă, aceasta face parte din funcționarea optimă a corpului. Oamenii transpiră pentru a menține echilibrul, pentru a reîmprospăta corpul și pentru a-și asigura dezvoltarea perfectă.

Lasă un răspuns