În spatele pseudoștiințelor și de ce să le lupți (conform lui Carl Sagan)

Carl Sagan și-a dedicat viața pentru a arăta lumii cât de uimitoare poate deveni lumea atunci când este privită dintr-o perspectivă științifică. El a încurajat milioane de oameni din întreaga lume să urmeze calea științei cu gândurile lor grijulii despre viață fără a pierde obiectivitatea. Deci, nu este surprinzător faptul că din perspectiva lui este periculos să nu lupți împotriva pseudoștiințelor.

Dragostea lui Sagan pentru o viață plină de curiozitate a depășit în toate felurile, a continuat să o repete din nou și din nou, știința i-a salvat viața. „Știința mi-a salvat viața. Eu și toată lumea. Prin agricultura și medicina modernă; a făcut posibil ca noi toți să fim pe planetă.”Dar cunoașterea poate deveni periculoasă atunci când nu este tratată cu respect, astfel încât echilibrul dintre curiozitate și scepticism este esențial pentru menținerea unei priviri ferme asupra necunoscutului.

Echilibrul este necesar
Carl știa foarte bine, era clar că oamenii sunt în pericol să meargă prea departe cu credulitatea care ne prinde atunci când ideile apelează la profit. Și, dimpotrivă, știa, de asemenea, că scepticismul ne-ar putea aluneca într-o realitate negaționistă din cauza fricii de a gândi diferit. De aceea, pentru el știința este cel mai bun echilibru între acești doi poli, este calea care s-a dovedit extrem de puternică pentru a cântări faptele înainte de credințe.”Descoperirea faptului că universul s-a născut acum 15 000 de milioane de ani și nu acum 12 000 de ani, așa cum unii deduc din Biblie, ne oferă o imagine a măreției sale. Prețuirea ideii că suntem un ansamblu complex de atomi și nu suflarea unui Dumnezeu sporește, cel puțin, respectul nostru pentru atomi. Găsirea, așa cum pare probabil, că planeta noastră nu este decât una dintre miliardele de lumi care alcătuiesc Calea Lactee extinde maiestuos gama a ceea ce este posibil. Realizând că strămoșii noștri au fost și bunicii maimuțelor ne unește cu restul formelor vii și generează reflecții transcendentale și uneori triste asupra naturii umane.”

Carl Sagan despre pseudoștiințe
Ultima moștenire pe care Carl Sagan ne-a lăsat-o înainte de a pleca a fost „lumea bântuită Deamon”, unde și-a exprimat foarte clar poziția cu privire la pseudoștiințe, ezoterism și paranormal. Sub privirea sa, pseudoștiințele apelează la promisiuni false și goale pe care știința, la rândul ei, nu le poate susține. Deoarece știința nu face promisiuni, ci este îndreptată spre progresul de la fundații solide.Toate eforturile pentru a clarifica ce înseamnă să faci știință și să răspândești entuziasmul pentru ea în întreaga lume au fost atât de valoroase pentru Sagan încât i-a dat toată viața. În același mod, și-a dat ultimele zile pentru a scrie o lucrare în care demonstrează superficialitatea superstiției, pseudoștiințelor și fundamentalismului religios. El este dovada clară că echilibrul dintre curiozitate și scepticism este viabil, poate de aceea numele Carl Sagan va rezona în mintea științifică mult mai mult timp.

Lasă un răspuns